looker, Motul na pewno jest dobrym olejem, tylko że jak dla mnie i dla mojego stylu jazdy nie jest zbyt dobry szczególnie zimą
[O1] pierwszy przegląd
Zwiń
X
-
[O1] pierwszy przegląd
Witam temat może się powtaża ale nie w tej wersji, mianowicie w książce serwisowej napisane jest że dla silnika 1.9 tdi olej powinno wymienić się po 15000km lub co rok, w zależności od zasiarczenia paliwa?? i tu cyctat "W przypadki występowania zwiękrzonej ilości siarki w paliwie - wymiana oleju co 7500km". Czy ma ktoś dopuszczalne normy jakie powinny być w paliwie i jakie skoda przewiduje. Może za bardzo drąże temacik ale ciekawi mnie to gdyż przyznam że mam auto ok 2 tyg i przejechałem już 4500km i zaczęła mnie ta sprawa zastanawiać. Tankowałem na 5 różnych stacjach gdyż w na trasie różnie to bywało. A domniemam że paliwa na stacjiach się różnią. A różnica jest spora, bo czas używalności skraca się o połowę. Proszę o poradę - ja swoją drogą zaczerpnę porady u "specjalistów" skody - wówczas porównamypozdrawiam.
-
-
Re: pierwszy przegląd
Zamieszczone przez skrzypuWitam temat może się powtaża ale nie w tej wersji, mianowicie w książce serwisowej napisane jest że dla silnika 1.9 tdi olej powinno wymienić się po 15000km lub co rok, w zależności od zasiarczenia paliwa?? i tu cyctat "W przypadki występowania zwiękrzonej ilości siarki w paliwie - wymiana oleju co 7500km". Czy ma ktoś dopuszczalne normy jakie powinny być w paliwie i jakie skoda przewiduje. Może za bardzo drąże temacik ale ciekawi mnie to gdyż przyznam że mam auto ok 2 tyg i przejechałem już 4500km i zaczęła mnie ta sprawa zastanawiać. Tankowałem na 5 różnych stacjach gdyż w na trasie różnie to bywało. A domniemam że paliwa na stacjiach się różnią. A różnica jest spora, bo czas używalności skraca się o połowę. Proszę o poradę - ja swoją drogą zaczerpnę porady u "specjalistów" skody - wówczas porównamypozdrawiam.
za bardzo drążysz "temacik"
oczywiście jak się katuje i np. używa samochodu głównie w mieście to ja bym wymieniał olej nieco częściej, no ale to jasaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
zgadzam się z tym, nie jest to mój pierwszy "diesel", ale różnica częstotliwości wymiany oleju mnie zaniepokoiła, i ta wzmianka w książeczce przeglądów, dlatego zadaje to pytanie - wychodze z załozenia że kto się pyta wstydzi się raz kto nie pyta wstydzi się całe życie a to sie przekłada na ewentualną sprawność silniczka i remony- chodz przy nowym aucie
ale czekam moze więcej osób się wypowie. Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaza bardzo drążysz "temacik"Zamieszczone przez skrzypuw zależności od zasiarczenia paliwa??
Zamieszczone przez skrzypuCzy ma ktoś dopuszczalne normy jakie powinny być w paliwie i jakie skoda przewiduje
Zamieszczone przez szkodamasz wymianę co 15kkm\rok
Zamieszczone przez szkodaoczywiście jak się katuje i np. używa samochodu głównie w mieście to ja bym wymieniał olej nieco częściej, no ale to ja
Po prostu: jeździć i trzymać się podanych okresów wymian. Wola nieba, z nią.....pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
norma EN 590 określa ilość siary i wszystkie właściwości fizyko-chemiczne paliwa, ogólnie siarki dopuszczają 50mg/kg średnio na stacjach jest ok 10mg/kg, a najważniejsze jest że na tabliczce identyfikacyjnej mojej skodziny jest w opisie skrót QG1 - co znaczy że w moim przypadku olej wymieniam dopiero po 30kkm lub po 2 latach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez skrzypuw moim przypadku olej wymieniam dopiero po 30kkm lub po 2 latachpowinna być wymiana co 15tys km/ max 2 lata + max co 30 tys km zmiana filtra paliwa na nowy i w zimie musi palić od pierwszego :P
Zamieszczone przez skrzypunajważniejsze jest że na tabliczce identyfikacyjnej mojej skodziny jest w opisie skrót QG1mogą sobie naklejać co chcą i jakie chcą tabliczki-masz głowę to myśl- norma VW 505.01 , 506.01 lub 507.00 tego się trzymaj (widziałeś spracowany olej po 30 tys km?, myślisz, że będzie on miał takie same włąściwości jak ten po 15 tys km? dobry olej i świeży+filtr oleju nowy zrobi swoje a jeśli do tego dodasz co drugą wymianę nowy filtr paliwa to będziesz się cieszył z silniczka) też mam AXR i wiem co piszę- no chyba że się nie znam :roll:
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez skrzypu... a najważniejsze jest że na tabliczce identyfikacyjnej mojej skodziny jest w opisie skrót QG1 - co znaczy że w moim przypadku olej wymieniam dopiero po 30kkm lub po 2 latach.
W zależnosci od stylu jazdy na przegląd możesz jechac już przy 14-17 kkm.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
Komentarz